بین الملل تابناک: ششصد و سی و هفت روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
چارلز براون جونیور رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا با بیان اینکه جنگها همیشه با یک توافق دیپلماتیک به پایان میرسند، تاکید کرد: هیچ راه حل نظامی برای درگیری اوکراین وجود ندارد.
به گزارش راشا تودی، براون در جریان حضور در مجمع دفاع ملی ریگان در دره سیمی کالیفرنیا در پاسخ به این پرسش که آیا جنگ در اوکراین با بازپسگیری همه آنچه که اوکراین میخواهد از روسیه پس بگیرد، به پایان خواهد رسید؟، گفت: هیچ درگیری نظامی به طور کامل با ابزار نظامی حل و فصل نخواهد شد بلکه در نهایت یک راهحل دیپلماتیک به پایان درگیری خواهد انجامید.
وی با بیان اینکه من نمیتوانم آینده را پیشبینی کنم، افزود: اما فکر میکنم واشنگتن میتواند با ادامه حمایت از اوکراین و ارسال تسلیحات و مهمات مورد نیاز کییف در به پایان رسیدن این جنگ نقش ایفا کند.
رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا در ادامه با تاکید بر اینکه حمایت واشنگتن از کییف برای ما اهمیت دارد، گفت: کمک به اوکراین با در نظر گرفتن اهداف بلندمدت واشنگتن در دستیابی به برتری در مقابل مسکو تعریف میشود.
به نوشته راشا تودی، بروان که در اول اکتبر جانشین مارک میلی شد، پیشتر گفته بود که به طور نسبتاً منظم با والری زالوژنی فرمانده ارتش اوکراین در تماس است.
معاون سابق رئیس جمهور اوکراین گفت که اوکراین در جریان جنگ با روسیه ۳۰۰ هزار نظامی خود را از دست داده است.
وبگاه شبکه خبری «راشاتودی» روز یکشنبه گزارش کرد که «آلکسی آرستویچ» معاون سابق «ولودیمیر زلنسکی» رئیس جمهور اوکراین در مصاحبه اخیر خود گفت که خودداری از مذاکره با روسیه، منجر به تلفات سنگین به ارتش اوکراین شد و چشم انداز پیوستن این کشور به ناتو نیز پایین است.
وی گفت:«ناتو کجاست؟ آیا ما را قبول دارد یا خیر؟ و آیا ما را میپذیرد؟»
در هفتههای اخیر، مقامات ارشد اوکراین اعتراف کردند که ضد حملات این کشور به نتیجه مطلوب نرسیده است و به نظر میرسد که آنها تقصیر این شکست را به گردن یکدیگر انداختهاند.
اوایل ماه نوامبر، «والری زالوژنی» ژنرال ارشد اوکراین، گفت که وضعیت میدان نبرد به «بن بست» رسیده و کییف بعید است به پیشرفتی دست یابد، مگر اینکه نوعی سلاح شگفتانگیز دریافت کند. این ارزیابی توسط زلنسکی به شدت رد شد و او اصرار داشت که ضد حمله همچنان در حال پیشرفت است.
زلنسکی جمعه گذشته در مصاحبهای سرانجام اعتراف کرد که ضد حملات این کشور شکست خورده است.
«سرگئی شویگو»، وزیر دفاع روسیه نیز اعلام کرد، ارتش اوکراین در جریان ضد حمله شکست خوردهای که از ماه ژوئن علیه مواضع ارتش روسیه به اجرا گذاشت ۱۲۵۰۰۰ سرباز و ۱۶۰۰۰ واحد از «انواع تسلیحات» خود را از دست داده است.
شویگو در نشست خبری اظهار کرد: «اوکراین با وجود همه نیروهایی که بسیج کرد، دریافت تسلیحات غربی و به کارگیری ذخایر استراتژیک فرماندهی خود در نبرد نتوانست وضعیت را در میدان جنگ تغییر دهد.»
وزیر دفاع روسیه تاکید کرد:«پرسنل نظامی ما به شکلی قاطع و شایسته عمل کردند و توانستند مواضع بهتر را تصرف کرده و مناطق تحت کنترل خود را در تمامی محورها گستردهتر کنند.»
رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا گفت که جنگ روسیه و اوکراین با هیچ راهکار تماماً نظامی حلوفصل نخواهد شد.
«چارلز براون»، رئیس ستاد مشترک نیروهای مسلح آمریکا در انجمن ملی دفاعی ریگان در کالیفرنیا با این پرسش مواجه شد که آیا اوکراین در جنگ با روسیه در نهایت به خواست خود برای پسگرفتن تمامی مناطق تحت کنترل روسیه دست مییابد، یا باید از طرق مذاکره با کرملین به متارکه جنگ دست یابد.
براون که کشورش با پمپاژ سلاح به اوکراین، نقش اصلی را در ادامه جنگ داشته است، در پاسخ با بیان اینکه «نمیشود مناقشات نظامی را تماماً با استفاده از ابزارهای نظامی» حلوفصل کرد، گفت که در نهایت به یک راهکار دیپلماتیک نیاز است.
او تأکید کرد: میدانید که من نمیتوانم نحوه پایان این مناقشه را در آینده پیشبینی کنم، اما فکر میکنم که ما (آمریکا) میتوانیم با تداوم حمایت از اوکراین و تقویت تواناییهایش، به این پایان شکل دهیم.
روسیه بارها اعلام کرده آماده مذاکره برای پایان جنگ است اما اوکراین به دلیل دخالت غربیها، از حضور بر سر میز مذاکره خودداری میکند.
براون که در ماه اکتبر جانشین مارک میلی در ستاد مشترک نیروهای مسلح آمریکا شد، گفت که تقریباً به شکل منظم با «والری زالوژنی»، همتای اوکراینی خود گفتوگو میکند.
وی افزود که یکی از دلایل اهمیت تداوم حمایت واشنگتن از کییف این است که «روسیه یکی از چالشهای ماست که در استراتژی دفاع ملی و امنیت ملی به آن اشاره شده است.»
در ماه نوامبر زالوژنی گفت که وضعیت در خطوط مقدم به یک بنبست رسیده و اوکراین احتمالاً دستاورد چشمگیری در ضدحمله نخواهد داشت؛ مگر آنکه یک تحول حیرتانگیز در حوزه فناوری باعث شود که کییف نسبت به مسکو برتری داشته باشد. در پی انتشار اظهارات این مقام اوکراینی، زلنسکی و دیگر مقامات ارشد این کشور با او به مخالفت برخاستند.
بااینوجود، اخیراً رئیسجمهوری اوکراین در فضای مجازی اعلام کرد که نیروهای کییف شروع به ساخت استحکامات دفاعی خواهند کرد. این یعنی او پذیرفته که ضدحمله نیروهایش از ماه ژوئن تا امروز به دستاورد ملموسی ختم نشده و امکان پیشروی بیشتر فراهم نیست.
در شرایطی که یکی از دلایل اصلی آغاز جنگ اوکراین حمایت غرب از عضویت این کشور در ناتو بوده است، دبیرکل این ائتلاف نظامی میگوید که ناتو باید منتظر دریافت خبرهای بد از اوکراین باشد.
کمتر از یک روز بعد از اذعان رئیسجمهور اوکراین به شکست این کشور در انجام ضد حملات به روسیه، دبیرکل سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) در مصاحبه با تلویزیون «اِیآردی» به غرب درباره وضع اوکراین هشدار داد.
به گزارش خبرگزاری «تاس»، ینس استولتنبرگ در پاسخ به سوال مجری این شبکه تلویزیونی آلمانی در خصوص اینکه آیا نگران است که وضعیت اوکراین در آینده بدتر شود، گفت: «ما باید برای (دریافت) اخبار بد آماده باشیم».
به گفته دبیرکل ناتو، «جنگها به صورت مرحلهای توسعه مییابند اما ما باید از اوکراین در شرایط خوب و بد حمایت کنیم».
مقام ارشد سازمان پیمان آتلانتیک شمالی بر لزوم افزایش تولید تسلیحات توسط کشورهای عضو به منظور ارائه کمکهای نظامی به اوکراین تاکید کرد و افزایش تولید سلاح را موضوعی حیاتی خواند.
او گفت که اوکراین هم اکنون در یک «وضعیت حساس» قرار دارد اما درباره اینکه اوکراین برای رهایی از وضعیت جاری خود چه کاری باید بکند، توضیحی نداد و توصیهای نکرد.
استولتنبرگ به گفتن این جمله بسنده کرد: «من این تصمیمات عملیاتی دشوار را به اوکراینیها و فرماندهان نظامی آنها واگذار میکنم».
دبیرکل ناتو در حالی اوکراین را به حال خود واگذار کرده که یکی از دلایل مهم آغاز جنگ روسیه با اوکراین، تلاشهای مقامهای اوکراینی برای الحاق به ناتو و حمایتهای غرب از این اقدام بوده است.
حمله شدید روسیه به یک پست مرکز فرماندهی هوایی اوکراین
روز یکشنبه، وزارت دفاع روسیه اعلام کرد، نیروهای این کشور یک پست فرماندهی دفاع هوایی و مرکز هشدار شرق اوکراین در مرکز شهر «دنیپرو» را هدف قرار دادند.
به گزارش خبرگزاری «رویترز» وزارت دفاع روسیه اعلام کرد که حملات ترکیبی را با پهپاد، یگان موشکی و توپخانه انجام داده است.
سخنگوی نیروی هوایی اوکراین اخیرا گفته بود که روسیه در فصل زمستان با استفاده از پهپادها برای حمله به اوکراین تمرکز خواهد کرد. «یوری ایحنات» سخنگوی نیروی هوایی اوکراین افزود که ارتش روسیه از حملات موشکی دست نخواهد کشید.
نیروی هوایی اوکراین روز یکشنبه اعلام کرد که روسیه در شبانه روز گذشته ۱۲ پهپاد و یک موشک کروز را به سمت اوکراین پرتاب کرد. اوکراین مدعی رهگیری شماری از موشکهای روسیه شده است.
وزارت دفاع روسیه همچنین اعلام کرد که به انبارهای سوخت در «میرهرود»، «پولتاوا» « خملنیتسکی» حمله کرده است.
اوکراین از مردم خواسته از وسایل خانگی مانند اجاق گاز و ماشین لباسشویی برای صرفه جویی در مصرف برق استفاده نکنند، زیرا ممکن است با توجه به حملات هوایی روسیه میلیونها تن با خاموشی مواجه شدند.
سخنگوی نیروی هوایی اوکراین افزود: «البته روسها موشکها را ذخیره میکنند، اطلاعات مرتب این را گزارش میکنند. فکر میکنم حملات موشکی اتفاق خواهد افتاد.»
دستگاه اطلاعاتی انگلیس اعلام کرده که روسیه در تاکتیک جدید خود موشکهای کروز خود را برای حمله به زیرساختهای اوکراین ذخیره میکند.
تلاش جمهوریخواهان برای کمک به اوکراین
نشریه اوکراینی «استرانا» گزارش داد، نتایج یک مطالعه جدید حاکی است، درصد اوکراینیهایی که به «والری زالوژنی»، فرمانده کل ارتش این کشور اعتماد دارند، از درصد اوکراینیهایی که به «ولودیمیر زلنسکی» رئیس جمهور اوکراین اعتماد میکنند، بیشتر است.
بر اساس دادههایی که این نشریه منتشر کرد، زالوژنی هم اکنون محبوبیت ۸۲ درصدی در میان اوکراینیها داشته، در حالی که زلنسکی ۷۲ درصد محبوبیت دارد. طبق این نظرسنجی ۶۳ درصد شهروندان اوکراینی گفتند به فرمانده کل ارتش کشورشان اعتماد کامل دارند و ۱۹ درصد نیز گفتند که مایل به اعتماد بیشتر به او هستند، در حالی که زلنسکی در این زمینه به ترتیب ۳۹ درصد و ۳۳ درصد رای به دست آورد.
طبق گزارش این نشریه اوکراینی، رده بندی دادهها نشان میدهد، زلنسکی از ماه ژوئیه شروع به از دست دادن اعتماد شهروندان کشورش کرده است.
همچنین در این نظرسنجی مشخص شد، نه زلنسکی و نه زالوژنی در یک رقابت فرضی انتخاباتی برای کسب ریاست جمهوری نمیتوانند در دور نخست به پیروزی برسند و زلنسکی ۴۷.۴ درصد و زالوژنی ۳۰.۷ درصد رای کسب میکند. در صورت رقابت فرضی آنها در دور دوم میزان آرا تقریبا مساوی بین آنها تقسیم شده و ۴۲ درصد به زلنسکی و ۴۰ درصد به زالوژنی رای میدهند.
به تازگی گزارشهایی در رسانهها در مورد وجود یک رقابت داخلی فزاینده بین رهبران سیاسی و نظامی اوکراین منتشر شد. نشریه «اکونومیست» گزارش داد که روابط میان زلنسکی و زالوژنی بر سر ارزیابی آنها از ضدحمله و عملکرد جنگی ارتش اوکراین به طرزی «وحشتناک» بد شده است.
فرمانده کل ارتش اوکراین در مصاحبهای با نشریه اکونومیست در اوایل ماه جاری میلادی بیان داشت، وضعیت در میدان جنگ در اوکراین وارد «بنبست» شده، اما زلنسکی با این ارزیابی مخالفت کرد.
رهبران سیاسی اوکراین وجود نزاع بین رئیس جمهور و فرمانده ارتش این کشور را رد میکنند. «روسلان استفانچوک»، رئیس پارلمان اوکراین در مصاحبه اخیرش با نشریه «پلتیکو» گفت: «بین رهبران سیاسی و نظامی اوکراین هرگز تنشی نبوده و گزارشها در این خصوص شایعه هستند.»
انتخابات ریاست جمهوری بعدی اوکراین برای تاریخ مارس ۲۰۲۴ برنامهریزی شده است. طبق قوانین اوکراین برگزاری انتخابات در این کشور تحت حکومت نظامی کنونی غیرممکن است. زلنسکی اخیرا گفت، برای برگزاری انتخابات آماده است، اما اکثریت اوکراینیها با آن مخالفند.